Provjeri otvorene natječaje i prilike koje ti se nude u EU! Za kraj godine, institucije i udruge raspisale su nove natječaje i nagrade za mlade kreativce, umjetnike, inovatore... pronađi nešto za sebe!

1. Mobility is my Lifestyle

Natječaj s ciljem nagrađivanja jedne osobe plaćenim dvotjednim putovanjem Europom kojim ćeš posjetiti 5 gradova, imati priliku upoznati predstavnike Erasmus Student Network, razmijeniti iskustva i doživjeti kako je to biti ambasador mobilnosti.

Prijava: Snimi video dug 45-60 sekundi (na engleskom) u kojem ćeš odgovoriti na pitanje: Što za mene predstavlja pojam međunarodna mobilnost? Zatim uploadaj video na svoj twitter s hashtagom #MobilityIsMyLifestyle, tagiraj @movineurope i @esn_int, i to je to!

Kandidati mogu sudjelovati samo s jednim videozapisom.
Rok za prijavu: 18.12.2018.
Više informacija: https://esn.org/news/competition-mobility-my-lifestyle

2. #EUmovers

Direktorat Europske komisije (DG EMPLOYMENT) poziva građane EU starije od 18 godina, da podijele svoje priče oko tema slobodnog kretanja i koordinacije socijalne sigurnosti.

Sudionici trebaju poslati videozapis ili sliku, uključujući kratak opis, koji odražavaju prednosti ili iskustvo slobodnog kretanja i koordinacije socijalne sigurnosti diljem EU kao što su: studiranje ili rad u bilo kojoj državi članici EU koja nije vaša zemlja, kulturalna integracija, doprinos rastu i inovativnosti, smanjenje nestašice radne snage, itd.

Dopušteno je prijaviti do 3 uratka po osobi.

Pet pobjednika primit će voucher od 500 EUR za putovanje unutar EU, te će sudjelovati na službenoj dodjeli nagrada u Bruxellesu (Europska komisija pokrit će troškove let i smještaja).

Rok za prijavu: 21.12.2018.
Više informacija i prijava: EURES Facebook stranica

3. #Ode2Joy

Inspiriraj se Beethovenovom Odom radosti i pokaži svoju kreativnost!

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018., Europa Nostra i njezin predsjednik Maestro Plácido Domingo pozivaju sve građane Europe i šire da pridonesu #Ode2Joy izazovu.

Izvedi original ili osmisli vlastitu verziju i to na mjestu koje ti je posebno važno: mala župna kapela, poznato povijesno kazalište, vrt u tvom selu ili muzej u gradu. Snimi, objavi na svojim društvenim mrežama, koristi hashtag #Ode2Joy i nemoj zaboraviti spomenuti društvene mreže Europe Nostre (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube).

Bilo koji oblik izražavanja je dobrodošao: fotografija, videozapis, crtež, crtani film, aplikacije, igre, dizajn, priče i pjesme. Pojedinci, grupe, škole... Svi mogu sudjelovati!

Najupečatljiviji i najkreativniji prilozi bit će predstavljeni na Europskom summitu kulturne baštine (18. i 24. lipnja 2019.) u Berlinu.

Rok za prijavu: 31.12.2018.
Više informacija: http://www.europanostra.org/ode-joy-challenge/

4. Young Europeans of the Year Award

Schwarzkopf Foundation Young Europe svake godine dodjeljuje nagradu za mlade (16-26 godina) Europljane godine.

Osnovana je 1971. godine s ciljem poticanja mladih da svojim angažmanom i mišljenjem pridonesu demokratskom društvu što dovodi do međusobnog razumijevanja, solidarnosti i suradnje diljem Europe.
Za nagradu se mogu kandidirati mladi koji su postigli izvrsne rezultate, te žele aktivno promovirati svoje ideje u budućnosti.

Nagrada se financira s 5.000 EUR za financiranje šestomjesečnog praktičnog staža u uredu člana Europskog parlamenta ili neke druge europske institucije. Također je moguće koristiti nagradu za financiranje projekta koji promiče europske integracije.

Rok za prijavu: 31.12.2018.

Prijava: https://schwarzkopf-stiftung.de/en/young-european-of-the-year-2/
Više informacija: https://schwarzkopf-stiftung.de/en/the-foundation/

5. EU Prize for Women Innovators (EU nagrada za inovatorice)

Europska komisija nagrađuje 4 inovatorice za izvanredna dostignuća, utjecaj u području inovacija i transformiranje ideja u nove, napredne proizvode i/ili usluge za širu dobrobit i bogatstvo europskih građana.

Tri pobjednice u kategoriji “Inovatorice” osvojit će 100.000 EUR, te jedna pobjednica u kategoriji “Inovatorica” u usponu 50.000 EUR.

Rok za prijavu: 19.1.2019.
Više informacija: https://ec.europa.eu/info/files/contest-rules-eu-prize-women-innovators-2019_en

6. British Scholarship Trust (stipendije)

Kratkotrajne stipendije za studente diplomskog studije iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije, CG i Kosova.

Ako planiraš nekoliko mjeseci studirati/provesti istraživanje/pisati diplomski rad u Ujedinjenom Kraljevstvu, pronašao si sveučilište, sve si već sredio, a dobro bi ti došla dodatna financijska pomoć, prijavi se za stipendije - 900 funti na mjesec za Sveučilišta izvan Londona i 1.000 funti na mjesec za Sveučilišta u Londonu.

Više informacija: http://www.britishscholarshiptrust.org/