Projekt Coding For Everyone koji je učenicima približio danas neizbježne digitalne vještine, došao je do samog kraja.

Sudionici projekta usvojili su nova znanja iz programiranja, izradili vlastite projekte, povezali s profesionalcima i poduzetnicima, poboljšali znanje iz web i mobilnih tehnologija te upoznali s novim trendovima na tržištu.

 

Mlade snage izradile vlastite projekte

 

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta bile su radionice programiranja. Tokom dva mjeseca učenici su učili programirati kroz praktične primjere.

 

Voditelj radionica bio je Siniša Miličić, a mentor Ivica Vojinović, profesor Informatike u pulskoj Gimnaziji, unutar čijeg se predmeta i odvijala edukacija.

 

Siniša Miličić istaknuo je da je ostao iznenađen kvalitetom dobivenih rješenja, te potaknuo učenike da se nastave razvijati u IT području. Zainteresiran je za nastavak suradnje s učenicima na natjecanjima programiranja, te dodao da se nada da se vide za dvije godine na studiju Informatike u Puli.

 

Ivica Vojinović, entuzijast i profesor Informatike, pohvalio je svoje učenike, te istaknuo zadovoljstvo dobivenim rješenjima i uloženim trudom. Posebno je pohvalio timski rad, te raspodjelu zadataka među učenicima u pogledu ideja, dizajna i programiranja.

 

Ambiciozni planovi pulske Gimnazije

 

Filip Zoričić, ravnatelj pulske Gimnazije, istakao je da su lani krenuli s projektom „Centar za aplikacije". Uspjeli su razviti aplikaciju „Škola na dlanu", a upravo je u toku razvoj još njih dvije koje će predstaviti proizvode škole. Coding For Everyone je odličan nastavak ove priče i puno će doprinijeti za motivaciju i daljnje napredovanje učenika. „Zahvalan sam organizaciji i projektu jer nam je dao polet i krila", dodao je ravnatelj.

 

Za kraj ističe da su ovakve aktivnosti jako važne za učenike, jer upoznaju ljude iz prakse, razvijaju poduzetničke ideje, i najvažnije mogu se razvijati u smislu digitalnih vještina i IT-ija. „Projekt je veoma važan i za identitet škole jer promovira njen Prirodoslovno-matematički smjer te se nadam suradnji i partnerstvu na drugim projektima Start-Up udruge", završio je ravnatelj Gimnazije.

 

Budućnost je digitalna

 

U sklopu projekta nedavno je održan i okrugli stol s temom važnosti IT za razvoj lokalne zajednice. Ivana Vinko, jedan od panelista, podijelila je svoj put od bivše učenice ove škole, do uspješne dizajnerice.

 

Potaknula je učenike da svoju karijeru nastave u digitalnom svijetu jer im to otvara lakšu mogućnost zapošljavanja i natprosječna primanja.

 

Ivica Vojinović i Eva Grujić, profesori u Gimnaziji, istaknuli su važnost informatike u obrazovanju mladih. Kažu da se susreću s mladim talentima kojima nastoje dati relevantna znanja koja su im potrebna za izgradnju uspješnih karijera u IT. Ističu da im je velik izazov približiti programiranje učenicima, pošto postoji predrasuda da je to nešto teško te zahtijeva predznanje iz matematike.

 

Posjeta učenika poduzetnicima

 

Kako bi se što bolje približio IT svijet učenici su se upoznali s projektima iz prakse. Tokom jedne takve posjete, predstavljen je projekt iz Pule kojem se ambicije protežu na cijeli svijet.

 

Aplikaciju Circle Diet učenicima je predstavio njezin idejni začetnik Deniz Zembo. Ovaj proslavljeni kuhar odlučio je pomoći ljudima diljem svijeta na način da im olakša i približi zdravu i uravnoteženu prehranu. 

 

Aplikacija je lansirana u 2019. godini, a dostupna je na obje mobilne platforme.

 

Coding For Everyone

 

Nositelj projekta Coding For Everyone je Start-Up udruga, a partner je Gimnazija Pula. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.966,67 kn.